Albretcik

facebook.com/browar.artezan
Alkohol: 5,2%  
Ekstrakt: 13%

Styl: Sour / Wild Ale

ocena: 7/10

Udało mi się w pubie trafić na jedno z ostatnich dzieł Artezana. Piwo lane z pompy pieniło się niemiłosiernie. Długo musiałem czekać na małą porcję. Jak informuje nas wirtualna etykieta, piwo w stylu Black Brett Ale, fermentowane dzikimi drożdżami Brettanomyces claussenii. Piana po nalaniu, drobna piana utrzymywała się dość długo. Nuty palone wpadają w nos. W smaku paloność daje znać o sobie, kwaśność od początku mało wyczuwalna. Nieco bardziej wyczuwalna po ogrzaniu piwa. Ale nie jest to mocna nuta! Piwo jest niskonasycone dwutlenkiem węgla, przez to też pijalne. Trochę czegoś innego się spodziewałem po dzikim piwie, ale nie zmienia to faktu, że to wciąż bardzo ciekawa propozycja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz