Nowy Baran

Alkohol: 4,9%  
Ekstrakt: 11,8%

Styl: Wheat Ale

ocena: 6/10

Biały Baran, to piwo pszeniczne znane niegdyś we Wrocławiu. Receptury przepadły i Pan Wojciech Frączyk, piwowar z Widawy postanowił uwarzyć własną interpretację. I tak oto mamy Nowego Barana. Fermentowane na drożdżach piekarskich. Co z tego wyszło? Nie piłem na Festiwalu, gdzie piwo miało premierę, a wersję butelkową. Po przelaniu bursztynowe, mętne, z wysoką, dość sztywną pianą. W zapachu czuć nuty pszeniczne, ale nie są one zbyt intensywne. W smaku również dość nieznaczny posmak pszeniczny i lekko kwaśny. Jak dla mnie mało intensywne, zbyt wodniste. Spodziewałem się nieco innego efektu, choć przyznać należy, że jest pijalne i orzeźwiające. Traktuję to jako ciekawą próbę i eksperyment, ale nie zostanę fanem tego piwa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz